Su Ayak İzi Nedir?

Su ayak izi, toplumun talep ettiği mal ve hizmetleri üretmek için ihtiyaç duyulan tatlı su hacmini ölçen çevresel bir göstergedir. İnsan faaliyetinin yarattığı etkinin büyüklüğünü belirlememize ve objektif veriler elde etmemize olanak sağlar. Böylece su tüketimini azaltmak ve su verimliliğini artırmak için daha sürdürülebilir kararlar alınabilir.

Su ayak izi, tıpkı karbon ayak izi gibi, bir tüketici ürünü veya hizmetinin tüm üretim zinciri boyunca kullanılan tatlı su hacmini (litre veya metreküp cinsinden) ölçen çevresel bir göstergedir. Bir pantolonun üretiminden bir ülkenin tüm tüketimine (örneğin hasat veya bir şirketin yıllık faaliyetlerine kadar) kadar hemen hemen her şey için su tüketimini ölçmek için kullanılabilir.

Su Ayak İzi Türleri

Daha detaylı bakarsak suyun nereden geldiğine bağlı olarak bildiğimiz üç tür su ayak izi vardır:

  • Yeşil Ayak İzi (Yağmur)

Bu, yağmur veya kardan elde edilen su gibi toprakta veya bitkilerde yüzeysel olarak depolanan sudur. Yeşil su ayak izi tarım, bahçecilik ve ormancılık ürünlerinde kullanılan suyun hacmini hesaplar.

  • Mavi Su Ayak İzi (Tatlı Su)

Bu, nehirler, göller ve yeraltı su kaynakları gibi yüzey veya yeraltı suyu kaynaklarından büyük kütleler halinde depolanan sudur. Mavi su ayak izi, sulu tarım, sanayi ve evsel kullanımdan kaynaklanan tüketilen suyun hacmini hesaplar.

  • Gri Su Ayak İzi (Su Kalitesi)

Bu son tip, yürürlükteki yönetmeliklerin izin verdiği maksimum konsantrasyonun altında bir konsantrasyon elde edilene kadar üretim proseslerinden kaynaklanan kirletici madde yükünü seyreltmek için gereken tatlı su hacmini ifade eder.

Şirketlerde su ayak izini azaltmaya yönelik ipuçları:

  • Çevresel kalite sistemi geliştirmek
  • Geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve döngüsel ekonomi ilkelerini teşvik edin
  • Kağıt kullanımını önlemek için süreçleri dijitalleştirin
  • Su ayak izini azaltmaya kararlı tedarikçilerle çalışın
  • Tüm şirket çalışanlarının katılımını sağlamak için bilinçlendirme kampanyaları yürütmek.