Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA)
Bir ürünün tüm yaşam süresi boyunca çevre üzerindeki etkilerini değerlendiren, böylece kaynak kullanım verimliliğini artıran ve yükümlülükleri azaltan bir süreçtir. Bir ürünün veya ürünün gerçekleştirmek üzere tasarlandığı işlevin çevresel etkisini incelemek için kullanılabilir. LCA'ya genellikle "beşikten mezara" analizi denir. LCA'nın temel unsurları şunlardır:
(1) ilgili çevresel yüklerin belirlenmesi ve ölçülmesi; örneğin tüketilen enerji ve hammaddeler, üretilen emisyonlar ve atıklar
(2) bu yüklerin potansiyel çevresel etkilerini değerlendirmek
(3) bu çevresel etkileri azaltmak için mevcut seçenekleri değerlendirmek.
LCA Yapmanın Faydaları Nelerdir?
LCA'nın sonuçları işletmelerin, politika yapıcıların ve diğer kuruluşların sürdürülebilirliğe doğru ilerlemek için daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olabilir. Aşağıdakileri destekleyebilecek kritik veriler sağlar:
- Süreç ve ürün tasarımı iyileştirmesi
- Pazarlama (örneğin, çevresel iddiaların desteklenmesi veya yeşil ürünlere yönelik tüketici talebinin karşılanması)
- Sürekli iyileştirmeyi kolaylaştırmak için sıcak nokta analizi
- Üçüncü taraf doğrulaması veya sertifikasyonu
- Temel çevresel etkilerin ölçülmesine yönelik yöntem (örneğin, sera gazı, karbon emisyonları, su kullanımı ve enerji tüketimi)
- İklim değişikliği ve diğer sürdürülebilirlik politikaları için hedef belirleme.
Çevresel Etki Nasıl Ölçülür?
Sürdürülebilirlik soyut bir fikir gibi görünebilir. LCA, çevresel etkilerin bilimsel ölçümü yoluyla somut ve uygulanabilir hale getirilmesine yardımcı olur.
Endüstriyel faaliyet çevreyle birçok yönden etkileşime girer. Bunlardan bazıları hemen gerçekleşirken diğerleri, küresel tedarik zincirlerinin erişimi sayesinde şirketin gerçek konumundan uzakta gerçekleşebilir. Endüstri, tüm çeşitleriyle pek çok faaliyet ve süreçten yararlanır; farklı maddeler salındıkça çeşitli kaynaklar tüketilir. LCA, çevreyle yapılan bu malzeme alışverişinin hem doğal ekosistemlere hem de insan sağlığına ne ölçüde zararlı olduğunun belirlenmesine yardımcı olur.
Bir LCA gerçekleştirildiğinde, uygulayıcı bir endüstriyel prosesin, teknolojinin yaşam döngüsü boyunca meydana gelen farklı girdileri (örneğin enerji, su, kaynaklar, arazi) ve çıktıları (örneğin emisyonlar, atıklar, ürünler) ölçmek için ölçümler belirleyecektir. veya mal. Değerlendiricinin sistem içindeki ve dışındaki enerji, kaynak ve malzeme akışlarını haritalandırmasına olanak tanır. Bunlar hacim, kütle veya ağırlık gibi farklı miktarları izleyen objektif ölçümlerdir. Yaşam döngüsü envanterinin (LCI) bir parçası olarak toplanırlar.
LCI verileri, çalışmanın ilerleyen aşamalarında, yaşam döngüsü envanter değerlendirmesi (LCIA) sırasında, çevre veya insan sağlığı üzerindeki gerçek etkileri temsil edecek şekilde yorumlanır. Örneğin, bir plastik çatal üretmek için belirli bir hacimde petrol kullanılabilir. Bu LCI'ye kaydedilir. LCIA'da bu ölçüm bunun küresel ısınmaya ne kadar katkıda bulunduğunu hesaplamak için kullanılır.
Çevresel Etki Kategorileri
Her LCA, LCIA'nın yönünü yönlendiren belirli çevresel etki kategorilerini belirler. Birçok farklı LCA yöntemi vardır ve her biri benzersiz bir kategori kümesi kullanır. Ancak, farklı ifadeler ve ölçümler kullanılabilse de, tüm yöntemlerde genel türler bulunur.
- İklim değişikliği (küresel ısınmaya katkı)
- Asitleşme (asit yağmurunun oluşumuna katkı)
- Enerji (bir yaşam döngüsü boyunca kümülatif enerji talebi ve kaybı)
- Ötrofikasyon (alg çoğalmasına yol açan azot ve fosfor salınımı)
- Radyasyon
- Arazi kullanımı
- Hava kirliliği
- Haynak tükenmesi
- Su kullanımı
- Ekotoksisite (yaşama zararlı toksinlerin salınması)